wtorek, 19 marca 2013

Wiosno przyjdź !

   Ostatnimi czasy trafiły nam się dwa (aż dwa) wiosenne dni. Postanowiłam wykorzystać mój entuzjazm i pięknie świecące słoneczko, aby stworzyć coś kolorowego. Niech to danie umili Wam szarugę, którą mamy dziś za oknem. Nie wspomnę o okropnym śniegu, którego, jak połowa i Polski, mam już DOŚĆ ! Większość z naszych przepisów nie zawierała mięsa, w związku z tym czas to nadrobić :) Jest to obiadowa "sałatka", która nasyci niejednego głodomorrrra :)


Składniki: 
- 1 pierś z kurczaka ok. 4 zł
- pomidor 0,85 zł
- jogurt naturalny 1 zł
- opcjonalnie 2 ząbki czosnku 0,20 zł
- ok. pół gotowej mieszanki sałat 2 zł
- oliwa z oliwek 10 gr
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz 

Czas przygotowania: 15 min
Koszt: ok. 8,50 zł

Przygotowanie: 
1. Na początek wykładamy na talerz porcję sałaty jaką jesteśmy w stanie zjeść. Następnie na patelnię wlewamy oliwę, która posypujemy ziołami. Kiedy oliwa się rozgrzeje kładziemy na nią pokrojone w plastry pomidory. Czekamy aż się troszkę podsmażą i zmiękną. Dzięki temu uwolnią pełnię smaku i słodycz, a dodatkowo będą miały lekką ziołową nutę .




2. W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w cienkie, małe kotleciki.



3. Tak usmażone pomidory układamy na sałacie.


4. Następnie na oliwie po pomidorach wykładamy pokrojonego w kotleciki kurczaka. 


5. Kiedy kurczak się smaży, możemy zrobić sos jogurtowo-ziołowy. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy ok. 1,5 łyżki ziół oraz sól i pieprz do smaku.  



6. Jeśli kurczak jest gotowy, wykładamy go na pomidory. 


5. Całość polewamy jogurtowym sosem. 



Pyszny i zdrowy obiad gotowy !!! :)

Zdjęcia: Magda 


PS: przy tworzeniu posta towarzyszyła mi Dido - No freedom . Polecam :)





18 komentarzy:

  1. yami moja ulubiona sałatka ala cezar ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do cezara jeszcze troszkę brakuje, majonezu, sera, czosnku. Jednakże racja nawet nie pomyślałam o tym, że ją przypomina.

      Usuń
  2. Lekko i pysznie - super :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale salatę to mogłyscie kupic swieza....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tej porze roku trudno o świeżą, a tym bardziej dobrą sałatę ;)

      Pozdrawiam,
      C.

      Usuń
  4. Z tego co wiem to sałata w tego typu mieszankach jest jak najbardziej świeża :) dzięki takiemu rozwiązaniu mamy parę rodzajów sałat w jednym daniu. Jest taniej, szybciej, ale dalej smacznie i świeżo.

    OdpowiedzUsuń
  5. "Z tego co wiem to sałata w tego typu mieszankach jest jak najbardziej świeża :)" HAHAHAHHAA w takim razie po co kupowac produkty jak mozna kupic wszystko z takich popakowanych torebeczek, brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że są na świecie jeszcze takie osoby, które sobie same robią masło, budyń, suszą zioła na przyprawy, przecież to wszystko jest popakowane ;)

      Usuń
    2. W dalszym ciągu pragnę przypomnieć, że jest to blog z daniami studenckimi, a co za tym idzie tanimi, prostymi, ale zawsze smacznymi i zdrowymi. Cenimy przepisy naturalne i wykwintne, ale to nie miejsce i czas na takie. Jeśli coś jest nam podane na tacy, to dlaczego z tego nie skorzystać? Pozdrawiam i proszę o bardziej konstruktywną krytykę. Magda.

      Usuń
    3. Sałata pakowana jest droższa od zwykłej sałaty.

      Usuń
    4. My tu nie używamy jednego rodzaju sałaty, nie wiem czy zauważyłeś/aś ;] Więc na pewno nie jest drożej od tego jakbyśmy kupiły osobno każdą z tych sałat ;)

      Pozdrawiam,
      K.

      Usuń
  6. Radzę, abyś nie zaniżala cen składników jeśli już podajesz.
    Tylko tracisz na wiarygodności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze proszę o dokładne wskazanie zaniżonej ceny ;) Po drugie ceny podane są w wartościach jak najbardziej przybliżonych cenom w najpopularniejszym studenckim supermarkecie jakim jest Biedronka. Niektórych składników nie wliczamy w cenę, np. soli, pieprzu, ponieważ trudno jest ocenic cenę szczypty soli.

      Pozdrawiamy, ciesząc się, że nasi czytelnicy dbają o naszą wiarygodnośc.

      Usuń
    2. Chętnie kupiłabym łyżkę jogurtu i pół łyżeczki Curry. W której to Biedronce macie takie możliwości?

      Usuń
    3. W odpowiedzi na tak wyszukany zarzut, radzimy zadać to samo pytanie osobie bardziej kompetentnej od nas, Annie Starmach, która w swoim programie "pyszne 25" również przelicza ceny produktów w stosunku do ilości której używa w przepisie.
      Odcinki dostępne na www.tvnplayer.pl. :)

      PS: w kuchni dobrego kucharza nic się nie marnuje, resztę jogurtu można zjeść na śniadanie drugiego dnia :)

      Usuń
  7. jejku jakich detali czasami ludzie się potrafią czepiać - "bo sałata nie ta", "cena o 5gr niższa" - nie chcesz to nie czytaj. Przepis to tylko wzór a nie kopia, która ma być co do cna odzwierciedlona. Sama jestem studentką, więc przepis mi się podoba, bloga prowadzę po prostu kulinarnego, o tym co ja lubię i już mam uczulenie na niektóre głupie komentarze, że aż śmieszne. W końcu przyprawy czy olej kupujemy raz na dłuższy czas. Szkoda, że ludzie tego nie rozumieją - ale to wynika z braku gotowania na co dzień. Mnie się przepis podoba, idealny na szybki obiad gdy nie mamy czasu, no i tani:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...