Składniki:
- 1 pierś z kurczaka ok. 4 zł
- pomidor 0,85 zł
- jogurt naturalny 1 zł
- opcjonalnie 2 ząbki czosnku 0,20 zł
- ok. pół gotowej mieszanki sałat 2 zł
- oliwa z oliwek 10 gr
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Czas przygotowania: 15 min
Koszt: ok. 8,50 zł
Przygotowanie:
1. Na początek wykładamy na talerz porcję sałaty jaką jesteśmy w stanie zjeść. Następnie na patelnię wlewamy oliwę, która posypujemy ziołami. Kiedy oliwa się rozgrzeje kładziemy na nią pokrojone w plastry pomidory. Czekamy aż się troszkę podsmażą i zmiękną. Dzięki temu uwolnią pełnię smaku i słodycz, a dodatkowo będą miały lekką ziołową nutę .
2. W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w cienkie, małe kotleciki.
3. Tak usmażone pomidory układamy na sałacie.
4. Następnie na oliwie po pomidorach wykładamy pokrojonego w kotleciki kurczaka.
5. Kiedy kurczak się smaży, możemy zrobić sos jogurtowo-ziołowy. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy ok. 1,5 łyżki ziół oraz sól i pieprz do smaku.
6. Jeśli kurczak jest gotowy, wykładamy go na pomidory.
5. Całość polewamy jogurtowym sosem.
Pyszny i zdrowy obiad gotowy !!! :)
Zdjęcia: Magda
PS: przy tworzeniu posta towarzyszyła mi Dido - No freedom . Polecam :)
Pysi
OdpowiedzUsuńyami moja ulubiona sałatka ala cezar ;]
OdpowiedzUsuńDo cezara jeszcze troszkę brakuje, majonezu, sera, czosnku. Jednakże racja nawet nie pomyślałam o tym, że ją przypomina.
UsuńLekko i pysznie - super :D
OdpowiedzUsuńAle salatę to mogłyscie kupic swieza....
OdpowiedzUsuńO tej porze roku trudno o świeżą, a tym bardziej dobrą sałatę ;)
UsuńPozdrawiam,
C.
Z tego co wiem to sałata w tego typu mieszankach jest jak najbardziej świeża :) dzięki takiemu rozwiązaniu mamy parę rodzajów sałat w jednym daniu. Jest taniej, szybciej, ale dalej smacznie i świeżo.
OdpowiedzUsuń"Z tego co wiem to sałata w tego typu mieszankach jest jak najbardziej świeża :)" HAHAHAHHAA w takim razie po co kupowac produkty jak mozna kupic wszystko z takich popakowanych torebeczek, brawo!
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że są na świecie jeszcze takie osoby, które sobie same robią masło, budyń, suszą zioła na przyprawy, przecież to wszystko jest popakowane ;)
UsuńW dalszym ciągu pragnę przypomnieć, że jest to blog z daniami studenckimi, a co za tym idzie tanimi, prostymi, ale zawsze smacznymi i zdrowymi. Cenimy przepisy naturalne i wykwintne, ale to nie miejsce i czas na takie. Jeśli coś jest nam podane na tacy, to dlaczego z tego nie skorzystać? Pozdrawiam i proszę o bardziej konstruktywną krytykę. Magda.
UsuńSałata pakowana jest droższa od zwykłej sałaty.
UsuńMy tu nie używamy jednego rodzaju sałaty, nie wiem czy zauważyłeś/aś ;] Więc na pewno nie jest drożej od tego jakbyśmy kupiły osobno każdą z tych sałat ;)
UsuńPozdrawiam,
K.
Radzę, abyś nie zaniżala cen składników jeśli już podajesz.
OdpowiedzUsuńTylko tracisz na wiarygodności.
Po pierwsze proszę o dokładne wskazanie zaniżonej ceny ;) Po drugie ceny podane są w wartościach jak najbardziej przybliżonych cenom w najpopularniejszym studenckim supermarkecie jakim jest Biedronka. Niektórych składników nie wliczamy w cenę, np. soli, pieprzu, ponieważ trudno jest ocenic cenę szczypty soli.
UsuńPozdrawiamy, ciesząc się, że nasi czytelnicy dbają o naszą wiarygodnośc.
Chętnie kupiłabym łyżkę jogurtu i pół łyżeczki Curry. W której to Biedronce macie takie możliwości?
UsuńW odpowiedzi na tak wyszukany zarzut, radzimy zadać to samo pytanie osobie bardziej kompetentnej od nas, Annie Starmach, która w swoim programie "pyszne 25" również przelicza ceny produktów w stosunku do ilości której używa w przepisie.
UsuńOdcinki dostępne na www.tvnplayer.pl. :)
PS: w kuchni dobrego kucharza nic się nie marnuje, resztę jogurtu można zjeść na śniadanie drugiego dnia :)
jejku jakich detali czasami ludzie się potrafią czepiać - "bo sałata nie ta", "cena o 5gr niższa" - nie chcesz to nie czytaj. Przepis to tylko wzór a nie kopia, która ma być co do cna odzwierciedlona. Sama jestem studentką, więc przepis mi się podoba, bloga prowadzę po prostu kulinarnego, o tym co ja lubię i już mam uczulenie na niektóre głupie komentarze, że aż śmieszne. W końcu przyprawy czy olej kupujemy raz na dłuższy czas. Szkoda, że ludzie tego nie rozumieją - ale to wynika z braku gotowania na co dzień. Mnie się przepis podoba, idealny na szybki obiad gdy nie mamy czasu, no i tani:)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowo :)
OdpowiedzUsuń