Nadszedł weekend, dziewczyny pojechały do domu, a mnie zostawiły samą na pastwę losu :( W związku z tym postanowiłam sobie ten smutek osłodzić i zrobić coś taniego, słodkiego i jak zawsze studenckiego. Palmiery są dobrym rozwiązaniem na imprezę czy wieczór we dwoje, ale również jako słodka przekąska. Można je zrobić w około 15 min. (przygotowanie) i 20 min. się piecze. Do rzeczy:
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego; 3,19 zł
- 3/4 kostki twarogu półtłustego; 2 zł
- opakowanie cukru wanilinowego (Dr. Oetker); 0,65 zł
- 2 łyżki cukru białego; 0,07 zł
- dżem (smak według uznania , ja użyłam pomarańczowego); 1,50 zł (3-4 łyżki)
Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt: ok. 7,50 zł
Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt: ok. 7,50 zł
Przygotowanie:
1. W miseczce miażdżymy twaróg widelcem lub łyżką, dosypując cukry. Mieszamy dalej, aby masa była gładka.
2. Kiedy mamy już gładką masę, rozkładamy ciasto na blacie i nakładamy ser na ciasto.
3. Następnie smarujemy dżemorem :D
4. Teraz czas na składanie. Wydaje się być łatwe, ale miałam z tym małe trudności (farsz ucieka bokiem).
Krok pierwszy :
Krok drugi: jeszcze raz składamy tym samym sposobem.
Krok trzeci: nakładamy jeden bok na drugi.
Krok czwarty: to krojenie. Ułożony wałek kroimy w "plastry" mniej więcej 1,5 cm.
Krok piąty: nakładamy na blachę i do piekarnika na 20 min w 200 °C.
W piekarniku wygląda to tak:
5. Wyciągamy , przekładamy na talerz iiiiiiii GOTOWE !
SMACZNEGO !!
pics: Magda
Chcesz, czy nie, wpraszam się na choćby jednego!:)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
polecam! :D i przepraszam, że zjadłyśmy wszystkie! :D
OdpowiedzUsuńPo to były :)
Usuńa mi nie zostawiłyście ani jednego:(
OdpowiedzUsuńmi też :(
UsuńBardzo dobre wyszły. Polecam ;p
OdpowiedzUsuńMniam , mniam, Ja jutro będę robić cinnabon :D
OdpowiedzUsuńHej! Waśnie jestem w Hiszpanii i tak czytając tego bloga (który strasznie mi się podoba^^. Dobra robota!) pomyślałam że podzielę się z Wami małą ciekawostką. Ten deser który zrobiłaś Madziu jest baaaardzo popularny w Hiszpanii!! Nazywa się PALMERA. Można ją (la palmera-wolnym tłumaczeniu "palma") kupić w każdym sklepie, piekarni czy ciastkarni. Hiszpanie za tym szaleją! Najczęściej występuje w prostej wersji czyli posypana cukrem lub cała oblana czekoladą mleczną lub białą- strasznie słodkie i pyszne! :)
OdpowiedzUsuń