Dzisiaj pierwszy przepis ode mnie :) Tym razem będzie to makaron w moim ulubionym wydaniu, czyli ze szpinakiem. Zdrowe i szybkie danie, które nasyci każdego głodomora. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest pyszny. Opcjonalnie można dodać do niego cebulę (podsmażając na początku razem z czosnkiem) jednak w moich daniach jej nie znajdziecie, bo po prostu jej nie lubię :)
Zacznijmy od składników :)
Składniki na jedną porcję:
- oliwa do smażenia - 0,20 zł
- 1/2 paczki (450g) szpinaku mrożonego, może być też świeży - 1,75 zł
- 1 serek topiony np. gouda - 1,20 zł
- 3 małe ząbki czosnku - 0,30 zł
- 100 g makaronu (ile kto zje) - 0,50 zł
- papryka ostra do smaku
- sól i pieprz
Koszt: ok. 4 zł
Czas przygotowania: 25 min
Przygotowanie:
1. Na pierwszą patelnię wrzucamy zamrożony szpinak i czekamy aż się rozmrozi. W tym samym czasie na drugą patelnię wlewamy troszkę oliwy i podsmażamy na niej czosnek. W osobnym garnku gotujemy makaron, ja wybrałam rigatoni.
2. Kiedy szpinak się rozmrozi przekładamy go na patelnię z czosnkiem i oliwą.
3. Kiedy składniki się połączą, dodajemy kostkę serka topionego. I mieszamy tak długo aż całkiem się rozpuści i połączy ze szpinakiem. W tym samym czasie doprawiamy szczyptą papryki, solą i pieprzem.
5. Kiedy makaron się ugotuje, wrzucamy go na patelnię i całość mieszamy, aby rigatoni w pełni połączyło się ze szpinakiem.
6. Nasze danie gotowe ! Smacznego ! :)
Danie super! ładne, zapewnie i smaczne i tanie. Na grypowa wiosne w sam raz. Polecam! PADRE.
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM szpinak! Poproszę mi dostarczyć :PPPP
OdpowiedzUsuńkurierem czy za pobraniem :P
Usuń