-1 kapusta pekińska; 3 zł
- 3 zupki chińskie najlepiej pikantne; 5,40 zł
- 1 papryka czerwona; 1,60 zł
- mały słoik korniszonów; 4 zł
- mały słoik majonezu; 1,99 zł
- puszka kukurydzy; 1,99 zł
- 2 piersi z kurczaka; 8 zł
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- czosnek granulowany (może być świeży)
- sól i pieprz
Czas przygotowania: 45 min
Koszt: ok. 27 zł
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Obtoczonego w przyprawach wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
3. Kiedy kurczak jest gotowy, zdejmujemy go do miski, aby wystygł. Na tłuszcz pozostały na patelni, wysypujemy 3 paczki samego makaronu z zupek chińskich. Smażymy na złoty kolor, po czym również pozostawiamy do wystygnięcia.
4. Na sitko wysypujemy kukurydzę z puszki, dokładamy do tego ogórki i czekamy aż odpłynie z nich zbędna woda.
5. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski lub garnka i energicznie mieszamy.
6. Do małej miseczki przekładamy majonez, dodajemy do niego w/w przyprawy, mieszamy na gładką masę. Dodatkowo, zamiast soli, wrzucamy przyprawy pozostałe z zupek chińskich.
7. Na koniec majonez wrzucamy do sałatki, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 20 min do lodówki. Podczas tego czasu makaron nasiąknie majonezem i stanie się całkowicie miękki.
Nr 2: mini hot-dogi Magdy, składniki:
- dwa opakowania ciasta francuskiego 6,60 zł
- duża paczka parówek ok.10 szt. 6 zł
- 5 plastrów sera żółtego 3,50zł
- 1 jajko 1zł
Czas przygotowania: 35 min.
Koszt: 17,10 zł
Przygotowanie:
1.Na blacie rozkładamy ciasto, kroimy w małe kwadraciki.
2. Parówki i ser kroimy w cienkie paski.
3. Ostatni etap to położenie sera i parówki po przekątnej kwadracika i połączenie przeciwległych rogów. Można z góry posmarować rozbełtanym białkiem.
4. Wykładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 min (aż będą złote).
Nr 3, kanapki....
Myślimy, że nie trzeba tłumaczyć jak je zrobić, pokażemy Wam po prostu naszą wersję :)
Całość na stole wygląda tak : (dokładka czeka w lodówce)
jeszcze raz dziękuję! :) wszystkim gościom smakowało! :D
OdpowiedzUsuńA i tak Ania zjadła najwięcej! ;]
UsuńBardzo smakowicie, bardzo przyjemny blog, pozdrawiam cieplutko(nogawkuchni.blogspot.com).
OdpowiedzUsuńJaka wielka wyżerka. Bardzo apetyczne dania.
OdpowiedzUsuńTe mini hot-dogi to jest hit :D Są przepyszne!
OdpowiedzUsuńWiecznym studentom koło 50 też smakuje.
OdpowiedzUsuńMniam....
OdpowiedzUsuńWarto posolić pokrojoną kapustę i dodatkowo jeszcze z niej odcisnąć wodę ;) świetny blog !
OdpowiedzUsuńtakie przekąski zawsze się sprawdzają:) uwielbiam parówki w cieście francuskim, a sałatka z zupek chińskich to hit na większości imprezach, podobnie jak Gyros:)
OdpowiedzUsuńczy na patelnię wrzucić taki twardy makaron? :D
OdpowiedzUsuńTak ;]
Usuńno student to wszystko wszamie, rarytasów nie ma no ale może jak się medycyne skończy to na jakieś sushi się pójdzie~!
OdpowiedzUsuńTwój przepis niszczy system. Pełna rozjebanza. Dziękuję ;)
OdpowiedzUsuń