wtorek, 5 marca 2013

Pasta !!


     Każdy student uwielbia makaron i jest on podstawą jego codziennej diety. Dzieje się tak dlatego, że jest tani, smaczny i szybko się go robi, a do tego zapycha na parę dobrych godzin :) Aby zacząć przygotowywać się do robienia jakiegokolwiek dania z makaronem musimy pamiętać o prawidłowym ugotowaniu go. Mianowicie, powinien być ZAWSZE  gotowany w osolonej wodzie, ponieważ dopiero wtedy czujemy jego pełny smak i dzięki temu nie jest mdły. Po drugie wlewanie do wody na makaron oleju lub oliwy jest mitem i sprawia, że przygotowany przez nas sos nie łączy się z makaronem. Zawsze przestrzegajmy czasu gotowania podanego na opakowaniu. 
Dobra koniec tych porad, zabierzmy się za gotowanie. Dzisiejsze danie jest szybkie i proste, ale przeznaczone tylko dla osób, które lubią czosnek i oliwę z oliwek, gdyż jest ich w tym daniu dużo.

PS: Jeśli po zjedzeniu go masz zamiar iść na randkę, to najedz się zielonej pietruszki !! :) 


Składniki na jedną porcję: 
- makaron spaghetti ok. 100g (zależy od apetytu :P); 0,50 zł
- 6 łyżek oliwy z oliwek; 0,62 zł (użyłam z wytłoczek, ale jeszcze lepsza jest extra virgin)
- 3 małe ząbki czosnku; 0,20 zł 
- dwie łyżki stołowe ziół prowansalskich (Kamis); 0,92 zł
- sól i pieprz do smaku.
Koszy ogółem: ok. 2,25 zł
Czas przygotowania: 15 min.

1. W garnku gotujemy 0,5 l wody z łyżeczką soli, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy makaron.


2. W tym czasie siekamy lub przepuszczamy przez praskę obrane ząbki czosnku.
3. Następnie na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę i kiedy się nagrzeje wrzucamy posiekany czosnek. Trzeba bardzo uważać, żeby nie zrobił się brązowy, ponieważ wtedy staje się gorzki i niesmaczny. 



4. Do oliwy i czosnku dosypujemy zioła i delikatnie wszystko mieszamy, po czym ściągamy z ognia i czekamy aż ugotuje się makaron. W tym czasie oliwa przejdzie smakiem czosnku i ziół.


5. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu i przełożenie go na patelnię w celu połączenia z "sosem".


6. Nasza włosko-studencka pasta gotowa !! Nic tylko otwierać białe winko i zasiadać do stołu :)



Zdjęcia: Magda 

9 komentarzy:

  1. to mi wygląda na danie na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ładnie się dymi. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taniuchno, pysznie i pachnąco. Amciu, amciu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam pokroić czosnek w plastry, a nie siekać, wtedy można łatwiej ocenić czy robi się już brązowy czy nie. Co do gotowania makaronu to najpierw zagotowujemy wodę a dopiero potem do wrzątku dodajemy soli ( woda bez soli się szybciej ugotuje). Bardzo dobrze też smakują pomidory koktajlowe w tym sosie. Ogólnie dobre danie - testowałem już wcześniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładne zdjęcia :)
    Wypróbuję w przyszłości! ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...