Jako, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, postanowiłam przygotować coś z jajkami.
Przepis podała i poleciła mi Kamila (podobnie jak krem z brokuł). Jest to omlet czekoladowy, który może być sycącym, słodkim śniadaniem lub lekkim obiadem. Jest tani, smaczny i słodziutki. Dodatki to pełna dowolność, mogą to być owoce, dżemy, nutella itp.
Składniki:
- 2 jajka 2 zł
- 50 ml mleka 0,20 zł
- 2 łyżki mąki pszennej 0,10 zł
- 3 łyżki kakao np. puchatek 0,50 zł
- łyżka powideł śliwkowych
- olej do smażenia
Czas przygotwania: 10 min.
Koszt: ok. 3 zł
Przygotowanie:
1. Na początek oddzielamy żółtka od białek. Białka wbijamy do większej miski lub garnka, żółtka do mniejszej.
2. Do białek dodajemy małą szczyptę soli i za pomocą trzepaczki lub miksera ubijamy na sztywną pianę.
3. Do żółtek dodajemy kakao, mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy aby masa była jednorodna.
4. Następnie do czekoladowej masy dodajemy ubite białka, powoli mieszając. Nigdy odwrotnie, ponieważ wtedy białka opadną i stracimy cały efekt puszystości.
5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, np. olej słonecznikowy. Kiedy patelnia jest już gorąca, wylewamy omlet na środek patelni, aby swobodnie rozpłynął się na boki.
6. Początkowo smażymy na dużym ogniu, następnie go zmniejszamy i przykrywamy patelnię. Kiedy omlet będzie już w pełni usmażony, zsuwamy na talerz, dodajemy co chcemy i zajadamy :)
JAAAAAA ! To jest coś dla mnie :D Zabieram się do roboty jak tylko wrócę do Krakowa :)
OdpowiedzUsuńprzepyszny placuś *-* lubię takie słodkie wersje omletów ;D
OdpowiedzUsuńOsobiście skusiłam się i muszę potwierdzić , że wyszedl pyszny:) Polecam !
OdpowiedzUsuńBardzo nas to cieszy , dzięki :)
Usuńidealny na kolację albo śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)
Pychota! Aż mi ślinka cieknie (a po Świątecznym obżarstwie trudno doprowadzić mnie do takiego stanu;]).
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!