Składniki:
- mąka
- 2,5 szklanki mleka; 1,20zł
- 1 jajko; 1zł
- cukier wanilinowy; 0,65zł
- olej
- pół twarogu (użyłam okrągłego); 1,35zł
- 4 łyżki śmietany; 0,50zł
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- ulubiony dżem
Czas przygotowania: ok.40 min.
Koszt: ok. 5 zł
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od wbicia jajka i rozbełtania go.
2. Następnie dolewamy mleko i ubijamy trzepaczką, mikserem.
3. Dodajemy stopniowo mąkę aż ciasto uzyska konsystencję śmietany (nie za gęste, nie za rzadkie :D). Wsypujemy pół torebki cukru wanilinowego oraz sól, mieszamy. Ostawiamy na minimum 15 min. (najlepiej 30 min.).
4. Gdy ciasto "odpoczywa" zabieramy się za nadzienie.
5. Twaróg rozcieramy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz śmietanę, mieszamy.
6. Na patelnię wlewamy troszkę oleju (za każdym razem) i smażymy naleśniki z obu stron.
7. Usmażone naleśniki (wyszło mi 12) smarujemy serkiem oraz dżemem i składamy w trójkąty lub rulony.
Smaznego!
naleśniki z serem - the best ever ;)
OdpowiedzUsuńnaleśniki w każdej wersji przyjmuję:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam naleśniki, szczególnie te z serem, mlekiem i cukrem waniliowym :)
OdpowiedzUsuń