środa, 17 kwietnia 2013

Chrupiący kurczak !

    Witajcie, dzisiejsza propozycja to chrupiące kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków corn flakes. Jak to kotlet, można go zjeść z wieloma różnymi dodatkami. Ja połączyłam go z warzywami na patelnię. Zawsze, gdy nie mam pomysłu na dodatek, to używam tego smacznego rozwiązania. Wyjątkowo dzisiaj nie podam kosztu, ponieważ nie jest to całkowite danie, a poza tym składniki, jak mąka czy płatki są dość ciężkie do przeliczenia. Przy okazji polecam płatki kukurydziane z Biedy ( na zdj. ), smakują identycznie jak oryginalne corn flakes, a są o połowę tańsze.
Jest to przepis mojej ukochanej Babci Gosi, którą serdecznie pozdrawiam :)





 Składniki: ( na ok. 3 porcje)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- podwójna pierś z kurczaka
- talerz płatków kukurydzianych
- sól , pieprz
- margaryna do smażenia

Czas przygotowania: ok. 20 min

1. Pierś kroimy na cienkie plastry. Trzy talerze napełniamy kolejno: mąką, jajkiem z sola i pieprzem, płatkami.
Przed wysypaniem płatków na talerz należy je rozgnieść w woreczku, aby lepiej się panierowało.




2. Po kolei panierujemy kotlety. 


3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy tak długo, aż płatki zrobią się złote. 



 I danie gotowe, smacznego !!







Fast Good!

8 komentarzy:

  1. uwielbiam:) robię w płatkach nuggetsy z różnymi sosami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takiego kurczaka-pycha!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcię nauczył wujek Andrzejek

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię tak samo i wychodzi przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. też uwielbiam te kotleciki! :D
    a próbowałyście może w puszystej panierce? też są mega! :)
    Pozdrawiam i życzę rozwijania się ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cornflakes same w sobie są kaloryczne a jeszcze smażone na oleju mamma mia po czymś takim to gwarantowany OGROMNY TYŁEK ! ;]

    plus za niektóre inne przepisy są proste i co najważniejsze tanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...