Składniki:
- 2 ząbki czosnku; 0,20 zł
- pół cienkiego pora; 1,50 zł
- 100 g makaronu spaghetti; 0,50 zł
- śmietana ( ja użyłam 12 %, w przepisie była kremówka); 1,30 zł
- łyżka oliwy
- zielona pietruszka do smaku
- sól, pieprz
Czas przygotowania: 20 min.
Koszt: ok. 4 zł
1. Przed zabraniem się za sos warto postawić wodę na makaron. Jak zawsze sól , al dente, te sprawy :)
2. Czosnek siekamy w drobna kosteczkę lub przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą.
3. Pora kroimy na pół, jedną z połówek znowu na pół i siekamy w poprzek na cienkie paseczki. Dorzucamy na patelnię.
4. Por i czosnek smażymy aż do miękkości. Po czym dodajemy ok. 3 łyżki śmietany.
5. Na koniec doprawiamy porządnie solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi, to dodajemy również posiekaną, zieloną pietruszkę.
5. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy i podajemy.
Smacznego !
Czyli coś dla mnie :) Danie wygląda smakowicie, a pora i wszelkie kremowe sosy do makaronu wręcz uwielbiam.
OdpowiedzUsuńsos porowy jest pyszny:) polecam również porowo-pieczarkowy:D
OdpowiedzUsuńtaniej się chyba już nie da, a na pewno jest smakowite. Brawo za pomysły.
OdpowiedzUsuńdanie przepyszne :) polecam z podsmażanym boczkiem wędzonym w niewielkiej ilości :)
OdpowiedzUsuńczy śmietana wrzucona na gorąco patelnię się przypadkiem nie zważy?
OdpowiedzUsuńprzepis świetny!
Można wcześniej dodać odrobinę pora do śmietany i z powrotem dać całość na patelnię ;)
Usuń