wtorek, 24 września 2013

Tarta z kremem jaglanym.

    Jak obiecałam dziś ode mnie przepis na pyszną tartę na spodzie gryczano-ryżowym z odrobiną mąki kukurydzianej i obłędnym kremem jaglanym ;) Kruche ciasto gryczano-ryżowe było eksperymentem, gdyż nigdzie nie mogłam znaleźć, czy ktoś takie robił i czy wyszło. Na początek ciasto zrobiłam z 1/4 składników, by sprawdzić, co z tego będzie :D I na szczęście udało się! Ciasto jest bardzo, bardzo kruche, przy pieczeniu troszkę popękało, ale nie szkodzi, gdyż wykładamy na nie gęsty krem, który ładnie wszystko spoi. Większość z nas pamięta różne tarty przygotowywane przez nasze babcie, ciocie, mamy, zazwyczaj z kremem budyniowym, z jego smakiem jest związanych wiele wspomnień ;]
Przepis na krem podglądnęłam u Jadłonomii ;)




Składniki:

  • kruche ciasto podobnie jak w linku (klik), z tym, że:
          * 95 g mąki gryczanej (użyłam mąki Melvit)
          * 95 g mąki ryżowej (Melvit)
          * 10 g mąki kukurydzianej

  • krem jaglany:
          * pół szklanki kaszy jaglanej (użyłam firmy Sante); 1,10 zł
          * 3 szklanki mleka; 1,50 zł
          * pół szklanki cukru (użyłam muscovado); 1,50 zł
          * 3 łyżki oleju (najlepiej taki, który nie zmienia smaku - ryżowy, winogronowy)
          * sok z połowy cytryny; 0,50 zł
          * skórka otarta z całej cytryny; 0,50 zł
          * szczypta soli

  • ulubione owoce

Koszt: ciasto będzie troszkę droższe niż zwykłe (ok. 3,50 zł), gdyż cena mąki gryczanej i ryżowej to ok. 7 zł, natomiast cena kremu to ok. 3,60 zł
Czas przygotowania: ok. 1h 10 min. ciasto (razem ze schłodzeniem i pieczeniem), krem ok. 40 min.



Przygotowanie:

1. Formę do tarty wylepiamy ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę. Pieczemy 15 min. z obciążeniem w 180 stopniach, potem pozbywamy się fasoli i papieru i dopiekamy 20-25 min. aż stanie się złociste.



2. Pora na krem. Do rondelka wrzucamy kaszę (wcześniej przepłukujemy ją tak jak jest to napisane na opakowaniu), skórkę z cytryny, cukier, sól, dolewamy sok z cytryny, olej i mleko, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kasza musi wchłonąć większość mleka.







3. Gdy kasza jest miękka, ściągamy ją z ognia i blendujemy na gładką masę.



4. Następnie masę szybko wykładamy na spód tarty i dekorujemy owocami (krem szybko zastyga). Odstawiamy do schłodzenia.


5. Gotowe! Życzę smacznego ;)









Przypominam jeszcze o głosowaniu na przepis na nutellę! Wystarczy dać "lubię to" ;)
Z góry dziękuję! ;]





18 komentarzy:

  1. Widziałam dzisiaj ten przepis i zapragnęłam go zrobić ale oczywiście nie mam jeszcze blendera i figę mogę zrobić. Także zazdroszczę i pragnę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, na pewno kiedyś zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tarty ubóstwiam, ciekawy ten krem:) ślicznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam tarty, już szykuję się do zrobienia kolejnej ;)

      Usuń
  4. Przepięknie wygląda i te owoce - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I jak tu się oprzeć takiej tarcie? mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. użyłam przepisu na krem jaglany (spód zrobiłam jak na zwykłą tartę) i wyszedł pyszny!! :) polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie jakiej średnicy jest ta forma do tarty?

    OdpowiedzUsuń
  8. Z kaszy jaglanej kremy są świetne ja robię najczęściej z dodatkiem kakao i bananami :) pozdrawiam Studentki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Eh.. spodziewałam się że kuchnia studencka bierze pod uwagę, że większość nie ma piekarnika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale są tacy, którzy mają. Pojawiają się tu różne przepisy.

      Usuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...