Przepis na krem podglądnęłam u Jadłonomii ;)
Składniki:
- kruche ciasto podobnie jak w linku (klik), z tym, że:
* 95 g mąki ryżowej (Melvit)
* 10 g mąki kukurydzianej
- krem jaglany:
* 3 szklanki mleka; 1,50 zł
* pół szklanki cukru (użyłam muscovado); 1,50 zł
* 3 łyżki oleju (najlepiej taki, który nie zmienia smaku - ryżowy, winogronowy)
* sok z połowy cytryny; 0,50 zł
* skórka otarta z całej cytryny; 0,50 zł
* szczypta soli
- ulubione owoce
Koszt: ciasto będzie troszkę droższe niż zwykłe (ok. 3,50 zł), gdyż cena mąki gryczanej i ryżowej to ok. 7 zł, natomiast cena kremu to ok. 3,60 zł
Czas przygotowania: ok. 1h 10 min. ciasto (razem ze schłodzeniem i pieczeniem), krem ok. 40 min.
Przygotowanie:
1. Formę do tarty wylepiamy ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę. Pieczemy 15 min. z obciążeniem w 180 stopniach, potem pozbywamy się fasoli i papieru i dopiekamy 20-25 min. aż stanie się złociste.
2. Pora na krem. Do rondelka wrzucamy kaszę (wcześniej przepłukujemy ją tak jak jest to napisane na opakowaniu), skórkę z cytryny, cukier, sól, dolewamy sok z cytryny, olej i mleko, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kasza musi wchłonąć większość mleka.
3. Gdy kasza jest miękka, ściągamy ją z ognia i blendujemy na gładką masę.
4. Następnie masę szybko wykładamy na spód tarty i dekorujemy owocami (krem szybko zastyga). Odstawiamy do schłodzenia.
5. Gotowe! Życzę smacznego ;)
Przypominam jeszcze o głosowaniu na przepis na nutellę! Wystarczy dać "lubię to" ;)
Z góry dziękuję! ;]
Widziałam dzisiaj ten przepis i zapragnęłam go zrobić ale oczywiście nie mam jeszcze blendera i figę mogę zrobić. Także zazdroszczę i pragnę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńpolecam! kasza jaglana jest świetna ;]
Usuńwygląda pysznie, na pewno kiedyś zrobię!:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie zrób! ;)
Usuńtarty ubóstwiam, ciekawy ten krem:) ślicznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam tarty, już szykuję się do zrobienia kolejnej ;)
UsuńPrzepięknie wygląda i te owoce - pycha! :)
OdpowiedzUsuńz malinkami i borówkami najlepsza ;]
UsuńI jak tu się oprzeć takiej tarcie? mniam!
OdpowiedzUsuńnic, tylko zrobic i zajadac! ;)
Usuńmniammmm !!
OdpowiedzUsuńdodaje do obserwowanych
użyłam przepisu na krem jaglany (spód zrobiłam jak na zwykłą tartę) i wyszedł pyszny!! :) polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało ;)
UsuńMam pytanie jakiej średnicy jest ta forma do tarty?
OdpowiedzUsuńMa 26 cm ;]
UsuńZ kaszy jaglanej kremy są świetne ja robię najczęściej z dodatkiem kakao i bananami :) pozdrawiam Studentki :)
OdpowiedzUsuńEh.. spodziewałam się że kuchnia studencka bierze pod uwagę, że większość nie ma piekarnika
OdpowiedzUsuńAle są tacy, którzy mają. Pojawiają się tu różne przepisy.
Usuń