Pewnego razu okazało się, że zabrakło czekoladowo-orzechowej pyszności, więc pomyślałam, że można by spróbować samemu ją wyczarować. Poszperałam w internecie i znalazłam kilka przepisów, ostatecznie wybrałam Jadłonomia, popędziłam więc szybko po orzechy laskowe i zabrałam się do roboty. Jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, wystarczy rozdrabniacz, do którego wrzucimy wszystkie składniki.
Nutella to świetna opcja dla studentów na szybkie śniadanie. Ma bardzoo orzechowy smak i w dodatku te kawałki orzeszków... mmm ;)
- 100 g orzechów laskowych; 3,79 zł
- 6 łyżek mleka; 0,15 zł
- 2 łyżki kakao; 0,50 zł
- 1/4 szklanki miodu(najlepiej taki, który nie będzie miał wyrazistego smaku); 1,90 zł
- 2 łyżki mleka skondensowanego(opcjonalnie)
Koszt: ok. 6,40 zł
Czas przygotowania: 10 min.(podpieczenie orzechów) + 15 min.
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od podpieczenia orzechów, by wzmocnić ich smak. Wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 min.(nie dłużej) nagrzanego do 200 stopni.
2. Następnie orzechy przekładamy na ściereczkę(trzeba uważać są bardzo gorące) i pocieramy, aby pozbyć się skórki. Jeśli nie będzie chciała zejść, można też potrzeć orzechy palcami ;) Nic się też nie stanie, jeżeli będzie kilka orzechów ze skórką.
3. Orzechy wrzucamy do rozdrabniacza( rozdrobniłam połowę, a następnie dorzuciłam resztę orzechów, gdyż był straszny hałas :D). Nie muszą być dokładnie rozdrobnione.
4. Do orzechów dodajemy miód...
5. .... kakao...
6. ...oraz mleko i mleko skondensowane. Wszystko razem blendujemy.
7. Krem jest gotowy! Jest trochę rzadki, ale po przełożeniu do słoiczka wstawiamy go do lodówki na minimum godzinę i stanie się gęstszy ;]
teraz nie pozostaje nic innego tylko jeść prosto ze słoiczka lub posmarować świeży chleb
Więcej jedzenia poprawiającego humor znajdziecie tutaj: www.comfortfood.pl
http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Ah cudowny krem przez to że domowy, muuszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Rzadko jadam, kiedyś częściej ale bardzo lubie. Choć musi mnie najsc bo od jakiegoś czasu wolę słone niż słodkie;-) a w domowym kremie wiemy co jest w środku;-)
OdpowiedzUsuńI etap konkursu "Comfort food - jedzenie na pocieszenie" PizzaPortal.pl i Duszlak.pl został rozstrzygnięty!
OdpowiedzUsuńWybraliśmy 20 najlepszych wpisów, które przeszły do II-go etapu, wśród nich znalazł się również Państwa blog! Gratulujemy!!!
Jednocześnie zapraszamy do wzięcia udziału w głosowaniu, które trwa do 30 września (włącznie) na stronie blogu comfortfood.pl - http://www.comfortfood.pl/category/konkurs. Wpis z największą ilością popularnych "like-ów" otrzyma atrakcyjną nagrodę główną - smartfon Sony Xperia J. Zapraszamy do zabawy!
Dodałabym mleko w proszku zamiast płynnego - będzie jeszcze gęstsze.
OdpowiedzUsuńkoszt 6.40 oczywiście nie licząc kupna rozdrabniacza;)
OdpowiedzUsuńz tego co widzę, to rozdrabniacza nie ma w składnikach ;)
UsuńWszyscy uwielbiają nutelle.
OdpowiedzUsuń