Składniki: na 3 porcje lub 3 dni :)
- 1/2 mieszanki warzywnej: "zupa jarzynowa" 2 zł
- 1,5 kostki rosołowej w moim przypadku warzywnej 0,45 zł
- 4 łyżki śmietany 18% lub 12% 2 zł
- kartonik przecieru pomidorowego np. pudliszki ok. 3-4 zł
Koszt: 8-9 zł
Czas przygotowania: 30 min
1. Do garnka nalewamy ok. 3/4 litra wody. Wrzucamy połowę mieszanki.
2. Kiedy warzywa się zagotują, wrzucamy 1,5 kostki rosołowej.
3. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą maksymalnie miękkie, wręcz rozgotowane. Następnie ja warzywa wyławiam, bo nie przepadam za nimi, ale jeśli macie blender lub sitko możecie je zmiksować lub przetrzeć, zupa będzie jeszcze bardziej sycąca.
4. Następnie do miseczki wlewamy przecier pomidorowy i 4 łyżki śmietany. Mieszamy, po czym dodajemy do tego 2 łyżki gorącego bulionu. Dzięki temu śmietana nam się nie zważy. Wszystko wlewamy do garnka i mieszamy. Następnie wszystko razem zagotowujemy.
5. Teraz tylko gotujemy ulubiony makaron lub ryż i zajadamy :) SMACZNEGO !
na pewno dobra :) warzywa można wykorzystać do makaronu albo ryżu na drug dzień :) kostek rosołowych nie używam
OdpowiedzUsuńpomidorowa to moja ulubiona zupa. czasem robię podobnie gdy nie mam na nic czasu:)
OdpowiedzUsuńbrzmi całkiem smacznie, czy smakuje podobnie sprawdzę pewnie już niedługo :D fajny pomysł na bloga, będę Cię odwiedzać :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że niedługo szybko wykorzystam ten przepis. :) Pewnie zostawię warzywa, albo je zmiksuję na krem. Jeśli nie - zawsze można podsmażyć kurczaka, dorzucić warzywa i mieć drugie danie. :)
OdpowiedzUsuńtanie, dobre i nietypowe - to lubie! :)
OdpowiedzUsuń