środa, 31 lipca 2013

Kruche ciasto.



   Trochę czasu minęło od naszego ostatniego wpisu, miałyśmy dużo na głowie oraz wybrałyśmy się do Zakopanego ;)
Mamy wakacje, więc na blogu pojawią się przepisy nie takie typowo studenckie ;] Mam trochę czasu, dlatego też chcę wypróbować nowe dania, ciasta, czy desery i podzielić się nimi z Wami ;)
   Na dzisiaj przygotowałam przepis na kruche ciasto, które jest idealne do tart, czy tartaletek na słono lub słodko. Znalazłam go u Ani Starmach. Jest naprawdę kruche i smakowite. Sama użyłam tego ciasta do tarty na słono z pomidorami, szynką i serem żółtym oraz do pysznych słodkich tartaletek z kremem(już niebawem na blogu ;)).




Składniki(wystarczą na formę o średnicy 26 cm oraz na ok. 20 tartaletek):

  • 200 g mąki(użyłam orkiszowej Gdańskie Młyny); 1,20zł
  • 100 g zimnego masła; 1,65zł
  • jajko; 0,50zł
  • 2 łyżki cukru pudru(gdy robimy tartę na słodko)
  • szczypta soli(opcjonalnie)
  • 1 lub 2 łyżki zimnej wody(gdy ciasto nie chce się połączyć)
Koszt: ok. 3,50zł
Czas przygotowania: ok. 15 min. + 30 min. na schłodzenie ciasta w lodówce

Przygotowanie:

1. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy mąkę oraz cukier puder(jeśli nasza tarta ma być na słodko).



2. Rozcieramy palcami masło z mąką.


3. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto, formując je w kulę.


4. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.


5. Jeśli robimy tartę, to rozwałkowujemy ciasto, bądź wylepiamy nim formę i pieczemy 10 min. z obciążeniem(spód można również nakłuć widelcem) w 180 stopniach, a następnie bez obciążenia 15-20 min. aż stanie się złociste.
Gdy robimy tartaletki, najlepiej jest rozwałkować ciasto i wyciąć kółka wielkości naszych foremek, wylepić foremki i nakłuć spody, piec 20-25 min. w 180 stopniach.



6 komentarzy:

  1. z ciasta kruchego można cuda wyczarować:) czekam na te nowe przepisy:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm... na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O co chodzi z obciążeniem i bez obciążenia? Jestem zielona w kuchni i czasami potrzebuję instrukcji tak banalnych jak rozbicie jajka, więc byłabym wdzięczna za wyjaśnienie... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obciążenie to po prostu przykrycie ciasta papierem do pieczenia i wysypanie na niego fasoli ;) A bez obciążenia - zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia razem z fasolą(trzeba uważac, bo będzie bardzo gorąca).

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję! :)

      Usuń
    3. Mam nadzieje, że ciasto wyszło/wyjdzie ;]

      Usuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...