środa, 31 lipca 2013

Kruche ciasto.



   Trochę czasu minęło od naszego ostatniego wpisu, miałyśmy dużo na głowie oraz wybrałyśmy się do Zakopanego ;)
Mamy wakacje, więc na blogu pojawią się przepisy nie takie typowo studenckie ;] Mam trochę czasu, dlatego też chcę wypróbować nowe dania, ciasta, czy desery i podzielić się nimi z Wami ;)
   Na dzisiaj przygotowałam przepis na kruche ciasto, które jest idealne do tart, czy tartaletek na słono lub słodko. Znalazłam go u Ani Starmach. Jest naprawdę kruche i smakowite. Sama użyłam tego ciasta do tarty na słono z pomidorami, szynką i serem żółtym oraz do pysznych słodkich tartaletek z kremem(już niebawem na blogu ;)).




Składniki(wystarczą na formę o średnicy 26 cm oraz na ok. 20 tartaletek):

  • 200 g mąki(użyłam orkiszowej Gdańskie Młyny); 1,20zł
  • 100 g zimnego masła; 1,65zł
  • jajko; 0,50zł
  • 2 łyżki cukru pudru(gdy robimy tartę na słodko)
  • szczypta soli(opcjonalnie)
  • 1 lub 2 łyżki zimnej wody(gdy ciasto nie chce się połączyć)
Koszt: ok. 3,50zł
Czas przygotowania: ok. 15 min. + 30 min. na schłodzenie ciasta w lodówce

Przygotowanie:

1. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy mąkę oraz cukier puder(jeśli nasza tarta ma być na słodko).



2. Rozcieramy palcami masło z mąką.


3. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto, formując je w kulę.


4. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.


5. Jeśli robimy tartę, to rozwałkowujemy ciasto, bądź wylepiamy nim formę i pieczemy 10 min. z obciążeniem(spód można również nakłuć widelcem) w 180 stopniach, a następnie bez obciążenia 15-20 min. aż stanie się złociste.
Gdy robimy tartaletki, najlepiej jest rozwałkować ciasto i wyciąć kółka wielkości naszych foremek, wylepić foremki i nakłuć spody, piec 20-25 min. w 180 stopniach.



7 komentarzy:

  1. z ciasta kruchego można cuda wyczarować:) czekam na te nowe przepisy:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm... na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O co chodzi z obciążeniem i bez obciążenia? Jestem zielona w kuchni i czasami potrzebuję instrukcji tak banalnych jak rozbicie jajka, więc byłabym wdzięczna za wyjaśnienie... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obciążenie to po prostu przykrycie ciasta papierem do pieczenia i wysypanie na niego fasoli ;) A bez obciążenia - zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia razem z fasolą(trzeba uważac, bo będzie bardzo gorąca).

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję! :)

      Usuń
    3. Mam nadzieje, że ciasto wyszło/wyjdzie ;]

      Usuń
  4. CASINO - J.T.H.M. Hub
    CASINO. J.T.H.M. is 공주 출장샵 a casino and 경상북도 출장안마 hotel located in South Bend, IN. Get info on the rooms 보령 출장마사지 and suites at 의왕 출장마사지 this indian resort. 창원 출장마사지

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...