A więc, zabierajmy się do pracy!
- kruche ciasto (klik); 3,50zł
- ulubione owoce
Na krem:
- 250g sera mascarpone; 3,99zł
- 250ml śmietany kremówki 30%; 3zł
- sok z 1 cytryny;
- skórka otarta z połowy cytryny
- 50g cukru pudru
Koszt: ok. 11zł
Czas przygotowania:
* kruche ciasto: ok. 15 min. + 30 min. (chłodzenie) + 20-25 min. pieczenie,
* krem: ok. 15 min.
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od rozwałkowania ciasta na grubość ok. 3-4 mm.
2. Następnie wycinamy kółka o takiej średnicy, by pasowały do naszych foremek.
3. Foremki wylepiamy ciastem i spody nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min.(aż będą złociste).
4. Gdy tartaletki są w piekarniku, pora na zrobienie kremu. Cytrynę dokładnie myjemy i szorujemy, a następnie ścieramy z niej skórkę.
5. Wyciskamy sok z cytryny.
6. Do miski przekładamy serek, dodajemy cukier oraz sok i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy.
7. Śmietanę ubijamy na sztywno (dodałam do niej jeszcze 2 łyżeczki śmietan-fixu, można, ale nie trzeba ;]).
8. Śmietanę łączymy razem z serkiem, gotowy krem włożyć do lodówki, żeby nieco zesztywniał.
9. Tartaletki wyciągamy z foremek i czekamy aż ostygną (nie wyszły za piękne, ale to nic i tak będą wypełnione kremem :D).
10. Wypełniamy kremem...
11. ...dekorujemy kawałkami brzoskwini...
12 ...oraz borówką amerykańską. Smacznego! ;)
pics by me
takie tartatelki musiały byc boskie:) podoba mi sie ten krem cytrynowy:)
OdpowiedzUsuńo już dodaje do ulubionych ;)
OdpowiedzUsuńJa tez, jesli chodzi o krem cytrynowy, jestem jak najbardziej za! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w akcji!
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl