Trochę czasu minęło od naszego ostatniego wpisu, miałyśmy dużo na głowie oraz wybrałyśmy się do Zakopanego ;)
Mamy wakacje, więc na blogu pojawią się przepisy nie takie typowo studenckie ;] Mam trochę czasu, dlatego też chcę wypróbować nowe dania, ciasta, czy desery i podzielić się nimi z Wami ;)
Na dzisiaj przygotowałam przepis na kruche ciasto, które jest idealne do tart, czy tartaletek na słono lub słodko. Znalazłam go u Ani Starmach. Jest naprawdę kruche i smakowite. Sama użyłam tego ciasta do tarty na słono z pomidorami, szynką i serem żółtym oraz do pysznych słodkich tartaletek z kremem(już niebawem na blogu ;)).
Składniki(wystarczą na formę o średnicy 26 cm oraz na ok. 20 tartaletek):
- 200 g mąki(użyłam orkiszowej Gdańskie Młyny); 1,20zł
- 100 g zimnego masła; 1,65zł
- jajko; 0,50zł
- 2 łyżki cukru pudru(gdy robimy tartę na słodko)
- szczypta soli(opcjonalnie)
- 1 lub 2 łyżki zimnej wody(gdy ciasto nie chce się połączyć)
Koszt: ok. 3,50zł
Czas przygotowania: ok. 15 min. + 30 min. na schłodzenie ciasta w lodówce
Przygotowanie:
1. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy mąkę oraz cukier puder(jeśli nasza tarta ma być na słodko).
2. Rozcieramy palcami masło z mąką.
3. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto, formując je w kulę.
4. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
5. Jeśli robimy tartę, to rozwałkowujemy ciasto, bądź wylepiamy nim formę i pieczemy 10 min. z obciążeniem(spód można również nakłuć widelcem) w 180 stopniach, a następnie bez obciążenia 15-20 min. aż stanie się złociste.
Gdy robimy tartaletki, najlepiej jest rozwałkować ciasto i wyciąć kółka wielkości naszych foremek, wylepić foremki i nakłuć spody, piec 20-25 min. w 180 stopniach.
z ciasta kruchego można cuda wyczarować:) czekam na te nowe przepisy:)
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie już trwa:)
mm... na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńO co chodzi z obciążeniem i bez obciążenia? Jestem zielona w kuchni i czasami potrzebuję instrukcji tak banalnych jak rozbicie jajka, więc byłabym wdzięczna za wyjaśnienie... :D
OdpowiedzUsuńObciążenie to po prostu przykrycie ciasta papierem do pieczenia i wysypanie na niego fasoli ;) A bez obciążenia - zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia razem z fasolą(trzeba uważac, bo będzie bardzo gorąca).
UsuńBardzo dziękuję! :)
UsuńMam nadzieje, że ciasto wyszło/wyjdzie ;]
UsuńCASINO - J.T.H.M. Hub
OdpowiedzUsuńCASINO. J.T.H.M. is 공주 출장샵 a casino and 경상북도 출장안마 hotel located in South Bend, IN. Get info on the rooms 보령 출장마사지 and suites at 의왕 출장마사지 this indian resort. 창원 출장마사지