poniedziałek, 24 czerwca 2013

Raaaaaatuj !! A raczej Ratatuj :)

    Sesja się skończyła, czas wziąć się do gotowania. Mój głód pichcenia był tak wielki, że tylko takie danie,  jak ratatuj mogło go zaspokoić. Idealna propozycja na letni obiad. Znakomita dla wegetarian. Składnikami są wyłącznie warzywa podsmażone na patelni,a następnie razem uduszone w garnku. Niestety jest to czasochłonne, ale warto zaczekać na znakomity efekt. W przepisie znanym na całym świecie występuje również bakłażan, niestety dzisiaj nie dowieźli go do naszego osiedlowego warzywniaka, tak więc użyłam tylko cukinii. Jeśli macie możliwość kupić bakłażan, to koniecznie go przygotujcie w ten sam sposób, jak resztę warzyw i dodajcie :) Także tego, co miałam?




Składniki:

- około 4 stołowe łyżki oliwy z oliwek do usmażenia wszystkiego (ja kupiłam w biedronce taką o aromacie oregano, może być zwykła extra virgin); 1,5 zł
- 4 małe pomidory lub dwa duże; 3 zł
- 2 papryki; 5 zł
- cukinia; 4 zł
- 3 ząbki czosnku; 0,2 zł
- 1 duża cebula; 0,5 zł
- papryczka chili; 0,3 zł
- zioła suszone (najlepiej tymianek, ja dodałam oregano)
- sól i pieprz

Koszt: ok. 15 zł
Czas wykonania: ok. 60 min
Porcja dla dwóch osób lub na dwa dni.

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzana patelnię, oblaną oliwą.

2. Następnie to samo robimy z czosnkiem i dorzucamy na patelnię. Kiedy cebula i czosnek zeszklą się i zmiękną, wrzucamy je do dużego garnka, w którym będzie nasze ratatuj.



3. Następnie zabieramy się za paprykę, którą również kroimy w kostkę, a następnie smażymy ciągle na tej samej patelni, dolewając jedynie troszkę oliwy. Do papryki dodajemy również drobno pokrojona papryczkę chili. Na początek kroimy ją wzdłuż na dwie połówki i wyjmujemy lub wypłukujemy wszystkie małe pesteczki(można oczywiście zostawic), one są najostrzejsze. Kiedy papryki zmiękną, wrzucamy do gara z cebulą.





4. Następny krok to pomidory. Można ściągnąć z nich skórkę sparzając ją, mi ta skórka nie przeszkadza :) I znowu kostka, smażenie, wrzucenie.




5. Ostatni krok to cukinia. Obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, smażymy ciągle na tej samej patelni, kiedy zmięknie, wrzucamy do gara :) 



Cukinię posypujemy przyprawami.


6. Taką mieszankę(dolewamy trochę wody), dusimy pod przykryciem około 5 min i wykładamy na talerze ! Jako dodatek proponuję grzanki usmażone na naszej "brudnej" patelni :) PYCHA !




Magda :)
  Kolacja w czasie sesji!

Zielnik Kuchenny 2013

6 komentarzy:

  1. proszę o wklejenie banerka akcji aby przepis mógł zostać zaakceptowany, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha!:) czasami robię je jako dodatek do kurczaka:) idealnie mogą zastąpić sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakołyki :)
    Zapraszam serdecznie do mnie na mega konkurs z butikiem LOLA

    E. :*

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam :) podobne coś robiłam na grillu http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-ratatouille-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zostałaś przeze mnie nominowana do blogowego łańcuszka Liebster Award, jeśli chcesz się pobawić zapraszam do mnie po odbiór pytań :) jeśli nie masz ochoty to trudno. pozdrawiam!
    http://alekssandraa.blogspot.com/2013/07/piateczek.htm

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...