sobota, 10 sierpnia 2013

Pizza jak z Pizza Hut ..

    Witajcie po dłuższej, wakacyjnej przerwie z mojej strony. Karina rozpieszczała Was słodkościami, zatem czas na coś konkretnego. Nie będzie to nic oryginalnego (studenci lubią prostotę). Przed Wami pizza rodem z przepisu Kingi Paruzel, a dokładnie stąd:  przepis video . Jedyną zmianą, jaką wprowadziłam, to brak mleka w mojej wersji.  Powiem szczerze, że zrobienie ciasta na pizzę podobnego do tego z wszystkim znanej sieci pizzerii było moim, wciąż niespełnionym marzeniem. Zawsze wychodziła mi deska, która można było raczej zabić niż kogokolwiek poczęstować. Minusem przepisów na pizze jest to, że trzeba być cierpliwym. Do tego stopnia, aby poczekać około godziny do wyrośnięcia ciasta. Dodatki są indywidualną sprawą każdego łasucha. W moim przypadku były to : papryka, feta, świeże oregano, potarta mozzarella, papryka chilli. 



Składniki:
-1 szklanka ciepłej wody
-1  łyżka soli
-4 szklanki mąki
-1 łyżka cukru
-25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
-2 łyżki oleju roślinnego

Czas: zrobienie ciasta około 15 min, czas oczekiwania na wyrośnięcie ok. 1 godz.  
Koszt: ciasto jest naprawdę tanie do zrobienia. Ciężko mi policzyć koszt szklanki wody lub szczypty soli, także wybaczcie brak kosztorysu tym razem. Podana ilość składników daje nam 3 średniej wielkości pizze (ok. 25 cm średnicy).

Przygotowanie:
1. Na początek najlepiej podgrzać mąkę, wodę, drożdże do temperatury pokojowej. Ja to robię w piekarniku ustawionym do 35 stopni.
2. Kiedy składniki są ciepłe, przesiewamy mąkę.
3. W osobnej, mniejszej misce mieszamy: wodę, łyżkę soli, łyżkę cukru, drożdże i dwie łyżki oleju. Odstawiamy na parę minut.




4. Wlewamy roztwór do mąki i mieszamy powoli łyżką, aż mąka wsiąknie cały płyn. Następnie wyrabiamy ciasto rękami ok. 5 minut. aż uzyskamy ładną kulkę.

 
5. Następnie rozwałkowujemy ciasto, aby uzyskać grubość ok. 4 mm. Pamiętajmy, ze ciasto urośnie. Do pieczenia użyłam spodów od tortownic.



6. W takiej formie zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. godzinę. U mnie był to piekarnik nagrzany do 40 stopni. Tak oto wyrosła:


7. Na taką wyrośnięta pizzę nakładamy sos i ulubione składniki. Sos zrobiłam sama z 4 małych pomidorów i świeżego oregano. Usmażyłam pomidory na patelni i zredukowałam, tak aż miały odpowiednią konsystencję. Następnie przetarłam przez sitko.





8. Pizzę wraz z składnikami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min (aż ser i ciasto się ładnie zarumienią).




 

 SMACZNEGO !!!


Z dziećmi i dla dzieci



10 komentarzy:

  1. uwielbiam domową pizzę, a co do ciasta to ja ostatnio jestem wierna recepturze Jamiego Oliviera ze zmianami i nie trzeba za długo oczekiwać:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam, że kiedyś oglądałam program Jamiego, chyba "30 minut Jamiego", w którym robił pizze na patelni :D

      Usuń
    2. a to ja mam na myśli jeszcze inną - tą z serii "Wieka włoska wyprawa Jamiego" - korzystałam z tego przepisu robiąc pizzę z pesto, który jest na blogu :) zresztą jego przepisy są świetne, a do pizzy z patelni już x czasu się przymierzam:P

      Usuń
    3. tego to nie widziałam, zaraz nadrobię zaległości ;D

      Usuń
  2. Jak pizza , to my sie piszemy! ;)

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. dodatki takie proste ale pomysłowe połaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio próbowałem zrobić pizzę w prodiżu, udało się :) więc polecam dla każdego kto nie ma piekarnika, a bez pizzy obejść się nie może. Pani Magdo polecam również.
    P.K.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...