Składniki na ok. 8 bułeczek ( ja zrobiłam z podwójnej porcji, bo czekało na nie stado łasuchów):
-230 ml ciepłego mleka
-50 g masła
-350 g mąki
-15 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
-3/4 szklanki cukru
- moja modyfikacja, to dodanie do ciasta pół opakowania cukru wanilinowego
- pozostałe składniki ze zdjęcia przydały mi się do dekoracji, która jest Waszą indywidualną kwestią.
1. Na początek w jednym garnku rozpuszczam masło, a w drugim podgrzewam mleko. Chcę, aby było ciepłe, a nie gorące.
2. Następny krok jaki wykonałam, to dodanie do ciepłego mleka, cukru. Zarówno wanilinowego jak i białego. Do słodkiej mieszanki dodajemy drożdże i mieszamy tak długo aż roztwór będzie jednorodny.
3. Następny krok to mąka. Ważymy, wsypujemy do miski w której zamieszamy i ugnieciemy ciasto. Następnie na mąkę wylewamy naszą mieszaninę. Wszystko mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy, aby uzyskać kulkę. Jeżeli bardzo się klei można dodać troszkę mąki.
4. Taką kulkę przykrywamy ścierką lub zawijamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce ( u mnie był to piekarnik nagrzany do 30 st.) Powinno podwoić swoją objętość. Kiedy już urośnie, wałkujemy do grubości 1 cm po czym wycinamy kółeczka np. szklanką. U mnie były to donuty i drożdżówki z dziurką na dżem. Przekładamy w ciepłe miejsce i czekamy na ponowne wyrośnięcie ok. 30 min.
5. Kiedy nasze "placki" spuchną, możemy napełnić je dżemem lub puste wsadzić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 min (aż zbrązowieją).
6. Ostatni krok to dekoracja. Ja wybrałam lukier i kolorową posypkę. Smacznego !!!
Magda.
dla mnie te bez lukru:P bo go nie znoszę :D
OdpowiedzUsuńa mnie nie wolno już pączków ;( Za wysoki mam cholesterol :( teraz to już raczej mule w białym winie i stek niż burger wieprzowy czy pączusie :(
OdpowiedzUsuńJak na studenta to ciasto na bogato:)
OdpowiedzUsuńPączków jeszcze nigdy nie robiłam!
OdpowiedzUsuń