poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Ekspresowe ciasteczka bananowo-owsiane.

  Bardzo się cieszę, że udało mi się trafić na ten przepis na jednym z blogów (klik). Jeżeli najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego i szybkiego te ciasteczka są idealne! Potrzebujemy 3 składników (a nawet wystarczą dwa!). Nie dość, że ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, pieczenie też nie za dużo czasu, to mamy bardzo zdrową przekąskę (nawet na śniadanie), gdyż nie ma w nich cukru ;) Można eksperymentować z dodatkami do nich, na przykład dodać suszoną żurawinę, posiekane orzechy itp. ;]




Składniki (wyszło mi 12 ciasteczek):

  • szklanka płatków owsianych
  • 2 banany (świetne będą również te bardzo dojrzałe)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Czas przygotowania: 5 min. + 15-20 min. pieczenia
Koszt: tym razem nie podam, gdyż są bardzo tanie ;)

Przygotowanie:

1. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.


2. Do miski wsypujemy szklankę płatków owsianych.


3. Dodajemy banany oraz wiórki kokosowe.


4. Mieszamy wszystko razem (jeśli masa będzie zbyt luźna, wystarczy dodać jeszcze trochę płatków owsianych).



5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę. Pieczemy 15-20 min. (po połowie czasu można przewrócić na drugą stronę).



6. Gotowe! Najlepsze są z kubkiem zimnego mleka ;] (polecam też zjeść je tego samego dnia, gdyż następnego nie są już takie dobre).











Z dziećmi i dla dzieciDietetyczne śniadania



Nakarm Cukrzyka latem

Wegetariańskie Śniadania                                                               

                                          


20 komentarzy:

  1. Dziękuję za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. samo zdrowie!:) uwielbiam takie przepisy w wersji light:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezłe:D muszę to wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. proste ciasteczka, a takie pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, rzeczywiscie hiper-ekspresowe i proste!

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... zaraz się za nie wezmę :D tylko mam pytanko, czy nadadzą się również płatki jęczmienne? bo tych mam dość sporo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ;) Mogą też byc gryczane, orkiszowe, amarantusowe ;)

      Usuń
    2. czy płatki owsiane to otręby?

      Usuń
    3. Nie, otręby owsiane to produkt uboczny przy produkcji płatków owisanych :) Zawierają też więcej składników odżywczych niż płatki ;]

      Usuń
  7. Super przepis teraz tylko czekać aż mi się upieczą :D

    OdpowiedzUsuń
  8. cześć, robiłam te ciasteczka parę razy i zawsze są bardziej gumiaste niż chrupkie. Też tak macie? Nie łamią się tylko bardziej oddzielają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, one nie wychodzą chrupkie, są takie miękkie, ale zwarte ;)

      Usuń
    2. uff... a już myślałam, że tak kiepska ze mnie kucharka, że nawet ciasteczka z trzech składników spod mych rąk nie wyszły :p

      Usuń
  9. czy to są płatki owsiane zwykłe czy górskie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje wyszły takie... miękkie. Przez to też nie są smaczne, chciałam takie pyszne, chrupiące. No nic, moja wina, chyba dałam za mało płatków, ale upiekę jeszcze na pewno nie raz, nie dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnie ciasteczka w wersji podstawowej (banan, płatki owsiane, wiórki kokosowe) nie za bardzo smakowały, niestety :-(

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam już nieraz takie ciasteczka, są pyszne, jest za co podziwiać, a płatki owsiane są niezmiernie dobroczynne: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/p%C5%82atki-owsiane-i-ich-cudowne-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci, także tylko mogę życzyć Wam smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...