Zapraszam!
Składniki(forma o średnicy 26 cm):
- opakowanie herbatników(ok. 200 g); 2,79 zł
- puszka masy kajmakowej(400 g); 3,99 zł
- 100 g masła; 2 zł
- 3-4 banany; 2,30 zł
- śmietana kremówka(30%), u mnie 330 ml; 4 zł
- 3-4 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- cukier opcjonalnie
Koszt: ok. 15 zł
Czas przygotowania: ok. 1h ( w tym schłodzenie spodu)
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od rozkruszenia herbatników. Można to zrobić przy użyciu wałka lub jak ja ułatwić sobie sprawę rozdrabniaczem :D (dodawałam partiami, bo hałas robiły :D)
2. Następnie rozpuszczamy masło i dodajemy je do herbatników, mieszamy.
3. Herbatnikowy spód przenosimy do formy, dokładnie ją wylepiamy. Wkładamy na 20-30 min. do lodówki.
4. Do miski nalewamy gorącej wody i wstawiamy do niej puszkę z masą krówkową.
Wykładamy ją na spód( u mnie się wymieszała trochę z okruszkami herbatników, ale dało to fajny efekt :))
5. Następnie kroimy banany w plasterki i układamy na masie.
6. Ubijamy śmietanę(dodałam 2 łyżeczki cukru wanilinowego).
7. Śmietanę wykładamy na banany.
8. Jeszcze odrobina tartej czekolady i tarta gotowa! ;]
znam, zbieram się do zrobienia ale właśnie boje się czy nie będzie dla mnie z słodka.... a ja chcę zrobić wersję dodatkowo z orzechami, bo o taką mama mi truje głowę:)
OdpowiedzUsuńJestem tak objedzona ciastami po Świętach, ale jak patrzę na zdjęcia to aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńNominuję Was do Liebster Award, zapraszam do siebie po szczegóły :)
http://the-student-cookbook.blogspot.com/2014/01/szczesliwego-2014-liebster-award.html
zrobiłam... łatwe i szybkie:) dziekuje:)))))
OdpowiedzUsuń;))
UsuńIdealna kompozycja jak dla mnie banany i bita śmietana :) Mniamm :P
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)