piątek, 25 października 2013

Makaron z wędzonym boczkiem i pomidorkami.

W końcu nadszedł czas na kolejne studenckie przepisy :D Mamy ich trochę i każdy dzielnie czeka na swoją kolej :D Dziś proponuję Wam makaron, lecz z nieco innymi dodatkami. Będzie boczek, pomidorki, papryka oraz ser "feta", co daje naprawdę świetne połączenie smaków. Jest to danie bardzo sycące, idealne na jesienne dni. Nie zabiera dużo czasu z życiorysu, więc myślę, że chętnie je przygotujecie :D
Zaczynajmy!





Składniki (2-3 porcje):

  • 150-200 g makaronu; 1,50 zł
  • paczka pomidorków koktajlowych; 2,99 zł
  • 10 dag wędzonego gotowanego boczku; 2,50 zł
  • 2 małe cebule; 0,50 zł
  • pół małej papryki; 1 zł
  • pół opakowania sera sałatkowego; 1,30 zł
  • oregano
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Koszt:  ok. 9,30 zł
Czas przygotowania: ok. 25 min. 

Przygotowanie:

1. Na początek najlepiej wstawić wodę na makaron i ugotować go al dente.
2. Rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w słupki paprykę, przykrywamy przykrywką i dusimy 2-3 min.


3. Następnie kroimy drobno cebulę (kocham to :D) i dodajemy ją do papryki i lekko wszystko solimy, czekamy aż nieco zmięknie.



4. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię do papryki z cebulą, smażymy aż wytopi się tłuszczyk :D




5. Dodajemy łyżeczkę (lub dwie) oregano.


6. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki, dodajemy do zawartości patelni, chwilę wszystko dusimy.




7. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i kruszymy ser, zostawiamy na 3 min.


8. Done! Smacznego ;)






                                                                                          Światowy Dzień Makaronu 2013 - 25 października






11 komentarzy:

  1. makaron to świetny sposób na szybki obiad:) świetna wersja z boczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony, taki z boczkiem również, robiłam niedawno wg Okrasy z sosem alla carbonara, pycha, muszę wypróbować z dodatkiem sera i papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
    mam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszne :) Tylko więcej, więcej, więcej oregano!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis, nei tlykolo dla studentow ale i zapracowanych mam, tez orbei zakuypy w lidlu bo mam blisko ale wędlinek kupuje tlkyo w Carrefourze bo tam jest moja ulubiona od henryka kani

    OdpowiedzUsuń
  6. ja wolę ziemniaki od makarony, pszenica to zło. co do boczku to się zgodzę, tylko największych firm typu Kania włąśnie czy sokołów, bo wiadomo ile mięsa w mięsie itd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić makaronem ryżowym, gryczanym, kukurydzianym itp. ;)

      Usuń
  7. Dobrze też smakuje bez boczku, a pomidorów można też użyć zwykłych albo z puszki. A ostatnio zamiast oregano wsypałam tymianek i też było spoko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widze, ze ktos tu pisal o bockzu Kani, dobry jest? ja mam pozostale skladniki ze zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jadlam produkty tego producenta i moge polecic :) a co do przepisu jest suuuper

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...