Zniknęło mi pare zdjęć z aparatu *smuteczek*
Składniki:
- ok. pół szklanki (60 g) mąki kukurydzianej; 0,60zł
- ok. 1/4 szklanki (40 g) mąki pszennej; 0,10zł
- ok. 1/4 szklanki (50 ml) gorącej wody
- sól
- 1 płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki; 0,20zł
- 1 łyżeczka oregano; 0,30zł
Czas przygotowania: 30-40 min.
Koszt: 1,20zł
1. Do miski wsypujemy obie mąki. Następnie dodajemy oregano, paprykę oraz niewielką ilość soli, mieszamy dokładnie.
2. Dolewamy wody i łączymy masę ręką, jeśli składniki nie połączą się, dodajemy jeszcze odrobinę wody.
5. Wycinamy trójkąty, kładziemy je na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z obu stron aż staną się chrupkie. (po wycięciu trójkątów posmarowałam ciasto odrobiną oliwy i posypałam solą, nie dodawałam jej wcześniej do ciasta)
foteczki z trójkącikami niestety gdzieś mi zniknęły :c
A smażymy, pieczemy czy co ?
OdpowiedzUsuńprzecież pisze, ze smażymy :D
UsuńO jest przepraszam nie zauważyłem
UsuńZrobilam je dzisiaj po raz 1. Smak byl ok. Ja doszlam przyprawy do Dan meksykanskich ( Ale juz po upieczeniu). Niestety wyszly twarde I troche sie rozczarowalam. :/ nie wiem jak zmodyfikowac ten przepis zeby zyskaly troche lekkosci I ppwietrza. Ocet ? Odrobina proszku do pieczenia ? Macie jakies pomysly ?
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają lepiej niż sklepowe! ot co :) muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńzapisuję!:) muszę koniecznie te cudne chrupacze zrobić:D
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem wyglądają lepiej , że te ze sklepu :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńWszystko lepsze, co się zrobi samemu! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy.
A tych nachos to ile powinno wyjść (wagowo)?
OdpowiedzUsuńoj nie mam pojęcia, to wszystko zależy od tego, jak wykorzystamy ciasto na nie ;)
Usuńrobiłam je ale niestety strasznie twarde wychodza :( znaczy najpierw po smazeniu ciepłe 'gumiaste' a jak na drugi dzien to juz zeby mozna połamac.. w ogole nie ma porównania z tymi sklepowymi.. chyba ze cos źle robię ?
OdpowiedzUsuńwszystko zależy od rozgrzania patelni i smażenia, trzeba chyba kilka razy popróbować :)
Usuńwyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńKupiłam dziś mąkę kukurydzianą i zastanawiałam się co z niej zrobić, pomyślałam o nachosach i trafiłam do Was :) Zapewne z przepisu skorzystam, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWyśmienita przekąska do filmu!
OdpowiedzUsuń