czwartek, 20 lutego 2014

Nachos.

  Tak jak obiecałam, oto i one - NACHOSY! Łatwe do przygotowania samemu, nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności. Może nie wyglądają jak te sklepowe, jednak w smaku są bardzo dobre :) Robiłam je po raz trzeci, za każdym razem inaczej wycinając "trójkąty" :D Dzisiaj postanowiłam użyć linijki, żeby były w miarę równe. Podałam do nich prosty sos z ketchupu i majonezu, jednak polecam Wam zrobić guacamole, które pojawiło się ostatnio na blogu.
Zniknęło mi pare zdjęć z aparatu *smuteczek*







Składniki:

  • ok. pół szklanki (60 g) mąki kukurydzianej; 0,60zł
  • ok. 1/4 szklanki  (40 g) mąki pszennej; 0,10zł
  • ok. 1/4 szklanki (50 ml) gorącej wody
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki; 0,20zł
  • 1 łyżeczka oregano; 0,30zł
Czas przygotowania: 30-40 min.
Koszt: 1,20zł

1. Do miski wsypujemy obie mąki. Następnie dodajemy oregano, paprykę oraz niewielką ilość soli, mieszamy dokładnie.



2. Dolewamy wody i łączymy masę ręką, jeśli składniki nie połączą się, dodajemy jeszcze odrobinę wody.



3. Przekładamy ciasto na posypany mąką blat i zagniatamy przez chwilę aż stanie się gładkie.




4. Znowu obsypujemy blat mąką, spłaszczamy kulę i rozwałkowujemy ją dość cienko.



5. Wycinamy trójkąty,  kładziemy je na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z obu stron aż staną się chrupkie. (po wycięciu trójkątów posmarowałam ciasto odrobiną oliwy i posypałam solą, nie dodawałam jej wcześniej do ciasta)


foteczki z trójkącikami niestety gdzieś mi zniknęły :c

6. Podajemy z ulubionym sosem (polecam guacamole) ;)


Inspiracja: tutaj

PS: Przepis ten dedykuję Stasiowi xD


Olimpijskie gotowanie

16 komentarzy:

  1. A smażymy, pieczemy czy co ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież pisze, ze smażymy :D

      Usuń
    2. O jest przepraszam nie zauważyłem

      Usuń
    3. Zrobilam je dzisiaj po raz 1. Smak byl ok. Ja doszlam przyprawy do Dan meksykanskich ( Ale juz po upieczeniu). Niestety wyszly twarde I troche sie rozczarowalam. :/ nie wiem jak zmodyfikowac ten przepis zeby zyskaly troche lekkosci I ppwietrza. Ocet ? Odrobina proszku do pieczenia ? Macie jakies pomysly ?

      Usuń
  2. wyglądają lepiej niż sklepowe! ot co :) muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję!:) muszę koniecznie te cudne chrupacze zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Moim zdaniem wyglądają lepiej , że te ze sklepu :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko lepsze, co się zrobi samemu! ;)
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  6. A tych nachos to ile powinno wyjść (wagowo)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie mam pojęcia, to wszystko zależy od tego, jak wykorzystamy ciasto na nie ;)

      Usuń
  7. robiłam je ale niestety strasznie twarde wychodza :( znaczy najpierw po smazeniu ciepłe 'gumiaste' a jak na drugi dzien to juz zeby mozna połamac.. w ogole nie ma porównania z tymi sklepowymi.. chyba ze cos źle robię ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od rozgrzania patelni i smażenia, trzeba chyba kilka razy popróbować :)

      Usuń
  8. wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  9. Kupiłam dziś mąkę kukurydzianą i zastanawiałam się co z niej zrobić, pomyślałam o nachosach i trafiłam do Was :) Zapewne z przepisu skorzystam, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyśmienita przekąska do filmu!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...