Tym razem mam dla Was szybki i bardzo znany dip. Tak szczerze jadłam go po raz pierwszy, gdyż wcześniej jakoś nie pomyślałam, by go zrobić. Dopiero, gdy zrobiłam nachosy, wpadłam na to, że guacamole jest niemalże obowiązkowe do nich ;)
Awokado jest trochę takim niedocenianym owocem, więc myślę, że warto przygotować choćby moje guacamole i przekonać się do niego :)
Składniki (na jedną kokilkę):
- 1 średniej wielkości dojrzałe awokado; ok. 2,99zł
- pół małej limonki (może być również cytryna); 0,50zł
- łyżeczka drobno pokrojonej szalotki
- mały ząbek czosnku
- pół łyżeczki suszonych chilli jalapeno; całe opakowanie 1,79zł
- sól
- pieprz
Czas przygotowania: ok. 10 min.
Koszt: ok. 4zł
1. Myjemy i obieramy awokado, przekrawamy na pół, by usunąć pestkę.
2. Miąższ kroimy w kostkę, co by łatwiej potem było rozgnieść widelcem.
3. Dodajemy sok z limonki.
4. Kroimy drobno szalotkę.
5. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszone chili, sól i pieprz, mieszamy dokładnie.
6. Podajemy z nachosami, chipsami lub grzankami :)
PS: Kiedyś pewnie pojawi się również przepis na nachosy! ;)
na pewno zrobię na jakiś babski wieczór :) bardzo proszę o ten przepis na nachosy i w ogóle o więcej przepisów na Waszym blogu, bo naprawdę z nich korzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! ;) Mam nadzieję, że częściej się coś będzie pojawiało ;)
UsuńMniam - wygląda przeapetycznie. :)
OdpowiedzUsuńja również czekam na przepis na nachosy!:) a guacamole jakoś nigdy nie robiłam, pora nadrobić:)
OdpowiedzUsuń