piątek, 20 września 2013

Nutella!

    Kto jej nigdy nie jadł? Kto jej nie lubi? Chyba mało jest takich osób :) Nutella to smak dzieciństwa niejednego z nas. Gdy mamy doła, często sięgamy po ten magiczny słoiczek z kremem, żeby się trochę pocieszyć ;]
Pewnego razu okazało się, że zabrakło czekoladowo-orzechowej pyszności, więc pomyślałam, że można by spróbować samemu ją wyczarować. Poszperałam w internecie i znalazłam kilka przepisów, ostatecznie wybrałam Jadłonomia, popędziłam więc szybko po orzechy laskowe i zabrałam się do roboty. Jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, wystarczy rozdrabniacz, do którego wrzucimy wszystkie składniki.
Nutella to świetna opcja dla studentów na szybkie śniadanie. Ma bardzoo orzechowy smak i w dodatku te kawałki orzeszków... mmm ;)



Składniki( na ok. 350 ml):

  • 100 g orzechów laskowych; 3,79 zł
  • 6 łyżek mleka; 0,15 zł
  • 2 łyżki kakao; 0,50 zł
  • 1/4 szklanki miodu(najlepiej taki, który nie będzie miał wyrazistego smaku); 1,90 zł
  • 2 łyżki mleka skondensowanego(opcjonalnie)

Koszt: ok. 6,40 zł
Czas przygotowania: 10 min.(podpieczenie orzechów) + 15 min.



Przygotowanie:

1. Zaczynamy od podpieczenia orzechów, by wzmocnić ich smak. Wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 min.(nie dłużej) nagrzanego do 200 stopni.



2. Następnie orzechy przekładamy na ściereczkę(trzeba uważać są bardzo gorące) i pocieramy, aby pozbyć się skórki. Jeśli nie będzie chciała zejść, można też potrzeć orzechy palcami ;) Nic się też nie stanie, jeżeli będzie kilka orzechów ze skórką.


3. Orzechy wrzucamy do rozdrabniacza( rozdrobniłam połowę, a następnie dorzuciłam resztę orzechów, gdyż był straszny hałas :D). Nie muszą być dokładnie rozdrobnione.




4. Do orzechów dodajemy miód...


5. .... kakao...


6. ...oraz mleko i mleko skondensowane. Wszystko razem blendujemy.



7. Krem jest gotowy! Jest trochę rzadki, ale po przełożeniu do słoiczka wstawiamy go do lodówki na minimum godzinę i stanie się gęstszy ;]



     teraz nie pozostaje nic innego tylko jeść prosto ze słoiczka lub posmarować świeży chleb







Więcej jedzenia poprawiającego humor znajdziecie tutaj:  www.comfortfood.pl






 http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470

6 komentarzy:

  1. Ah cudowny krem przez to że domowy, muuszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Rzadko jadam, kiedyś częściej ale bardzo lubie. Choć musi mnie najsc bo od jakiegoś czasu wolę słone niż słodkie;-) a w domowym kremie wiemy co jest w środku;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I etap konkursu "Comfort food - jedzenie na pocieszenie" PizzaPortal.pl i Duszlak.pl został rozstrzygnięty!

    Wybraliśmy 20 najlepszych wpisów, które przeszły do II-go etapu, wśród nich znalazł się również Państwa blog! Gratulujemy!!!

    Jednocześnie zapraszamy do wzięcia udziału w głosowaniu, które trwa do 30 września (włącznie) na stronie blogu comfortfood.pl - http://www.comfortfood.pl/category/konkurs. Wpis z największą ilością popularnych "like-ów" otrzyma atrakcyjną nagrodę główną - smartfon Sony Xperia J. Zapraszamy do zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodałabym mleko w proszku zamiast płynnego - będzie jeszcze gęstsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. koszt 6.40 oczywiście nie licząc kupna rozdrabniacza;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tego co widzę, to rozdrabniacza nie ma w składnikach ;)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...