Składniki (wyszło mi 12 ciasteczek):
- szklanka płatków owsianych
- 2 banany (świetne będą również te bardzo dojrzałe)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Czas przygotowania: 5 min. + 15-20 min. pieczenia
Koszt: tym razem nie podam, gdyż są bardzo tanie ;)
Przygotowanie:
1. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.
2. Do miski wsypujemy szklankę płatków owsianych.
3. Dodajemy banany oraz wiórki kokosowe.
4. Mieszamy wszystko razem (jeśli masa będzie zbyt luźna, wystarczy dodać jeszcze trochę płatków owsianych).
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę. Pieczemy 15-20 min. (po połowie czasu można przewrócić na drugą stronę).
6. Gotowe! Najlepsze są z kubkiem zimnego mleka ;] (polecam też zjeść je tego samego dnia, gdyż następnego nie są już takie dobre).
Dziękuję za udział w akcji! :)
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie!:) uwielbiam takie przepisy w wersji light:D
OdpowiedzUsuńNiezłe:D muszę to wypróbować!!!
OdpowiedzUsuńproste ciasteczka, a takie pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńO, rzeczywiscie hiper-ekspresowe i proste!
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl
mmm... zaraz się za nie wezmę :D tylko mam pytanko, czy nadadzą się również płatki jęczmienne? bo tych mam dość sporo
OdpowiedzUsuńOczywiście ;) Mogą też byc gryczane, orkiszowe, amarantusowe ;)
Usuńczy płatki owsiane to otręby?
UsuńNie, otręby owsiane to produkt uboczny przy produkcji płatków owisanych :) Zawierają też więcej składników odżywczych niż płatki ;]
UsuńSuper przepis teraz tylko czekać aż mi się upieczą :D
OdpowiedzUsuńDaj znac jak smakowały ;)
OdpowiedzUsuńcześć, robiłam te ciasteczka parę razy i zawsze są bardziej gumiaste niż chrupkie. Też tak macie? Nie łamią się tylko bardziej oddzielają
OdpowiedzUsuńTak, one nie wychodzą chrupkie, są takie miękkie, ale zwarte ;)
Usuńuff... a już myślałam, że tak kiepska ze mnie kucharka, że nawet ciasteczka z trzech składników spod mych rąk nie wyszły :p
Usuńczy to są płatki owsiane zwykłe czy górskie?
OdpowiedzUsuńgórskie ;)
UsuńMoje wyszły takie... miękkie. Przez to też nie są smaczne, chciałam takie pyszne, chrupiące. No nic, moja wina, chyba dałam za mało płatków, ale upiekę jeszcze na pewno nie raz, nie dwa :)
OdpowiedzUsuńMnie ciasteczka w wersji podstawowej (banan, płatki owsiane, wiórki kokosowe) nie za bardzo smakowały, niestety :-(
OdpowiedzUsuńkażdy lubi co innego ;)
UsuńRobiłam już nieraz takie ciasteczka, są pyszne, jest za co podziwiać, a płatki owsiane są niezmiernie dobroczynne: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/p%C5%82atki-owsiane-i-ich-cudowne-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci, także tylko mogę życzyć Wam smacznego :)
OdpowiedzUsuń