środa, 3 kwietnia 2013

So simple, so delicious ;)

Można je zrobić z mąki pszennej, gryczanej, ryżowej, podawać na słono, nadziane na przykład sosem słodko-kwaśnym (moja ulubiona wersja :D), dodatkowo zapieczone w piekarniku lub też na słodko z dżemem, białym serkiem, bitą śmietaną. Możliwości jest wiele. A mowa oczywiście o NALEŚNIKACH! Moja wersja to naleśniki na słodko z dżemem oraz słodkim twarogiem.


Składniki:

  • mąka
  • 2,5 szklanki mleka; 1,20zł
  • 1 jajko; 1zł
  • cukier wanilinowy; 0,65zł
  • olej
  • pół twarogu (użyłam okrągłego); 1,35zł
  • 4 łyżki śmietany; 0,50zł
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • ulubiony dżem
Czas przygotowania: ok.40 min.
Koszt: ok. 5 zł

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od wbicia jajka i rozbełtania go.


2. Następnie dolewamy mleko i ubijamy trzepaczką, mikserem.


3. Dodajemy stopniowo mąkę aż ciasto uzyska konsystencję śmietany (nie za gęste, nie za rzadkie :D). Wsypujemy pół torebki cukru wanilinowego oraz sól, mieszamy. Ostawiamy na minimum 15 min. (najlepiej 30 min.).


4. Gdy ciasto "odpoczywa" zabieramy się za nadzienie.


5. Twaróg rozcieramy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz śmietanę, mieszamy.


6. Na patelnię wlewamy troszkę oleju (za każdym razem) i smażymy naleśniki z obu stron.



7. Usmażone naleśniki (wyszło mi 12) smarujemy serkiem oraz dżemem i składamy w trójkąty lub rulony.


Smaznego!


PS: Jeśli zostaną, następnego dnia można podsmażyć, będą równie pyszne ;]


Pisząc pościka sobie słuchałam ;] http://youtu.be/ChV5BZ8SmS0

3 komentarze:

  1. naleśniki z serem - the best ever ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. naleśniki w każdej wersji przyjmuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam naleśniki, szczególnie te z serem, mlekiem i cukrem waniliowym :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...