środa, 24 kwietnia 2013

Panierowany camembert.

   Uwielbiam smażony ser, od czasu do czasu się nim zajadam, gdyż jest szybki i łatwy w przygotowaniu ;) Dlatego dziś proponuje Wam camembert w panierce, dosyć kaloryczne, ale przepyszne danie :D Jeśli nie przepadacie za serami pleśniowymi można oczywiście użyć mozarelli lub dowolnego żółtego sera.
Zaczynajmy!



Potrzebujemy:

  • 1 camembert; 2,89zł (Lidl)
  • 1 jajko; 1zł
  • bułkę tartą
  • oregano
  • curry
  • mąkę
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego; 0,10zł
  • 1 łyżkę majonezu; 0,15zł
  • olej
Czas przygotowania: ok. 15 min.
Koszt: ok. 4,50zł

Przygotowanie:

1. Do dwóch miseczek wsypujemy trochę mąki oraz bułkę tartą. Do bułki tartej dodajemy pół łyżeczki curry i łyżeczkę oregano. W trzeciej miseczce roztrzepujemy jajko.



2. Camemberta obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej z przyprawami.


3. Na rozgrzany olej kładziemy camemberta i z każdej strony smażymy na złoto.


4. Gdy nasz camembert się smaży, przygotowujemy szybki sos. Dwie łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z jedną łyżką majonezu oraz jedną łyżeczką oregano.


5. I gotowe!
 Podajemy z frytkami i sosem (ewentualnie dowolną surówką) ;)



pics by me

4 komentarze:

  1. uwielbiam taką wersję sera!:D dawno nie jadłam, więc muszę niedługo zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysi. Dlaczego nie spadła Wam panierka?

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha :) fajnie wychodzi też na grillu - ale bez panierki ;) pozdrawiam i zapraszam na potrawy z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-piersi-z-kurczaka-z-cytryna-i-tymiankiem/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...