piątek, 1 marca 2013

Coś słodkiego na weekend ... (PALMIERY)


     Nadszedł weekend, dziewczyny pojechały do domu, a mnie zostawiły samą na pastwę losu :( W związku z tym postanowiłam sobie ten smutek osłodzić i zrobić coś taniego, słodkiego i jak zawsze studenckiego. Palmiery są dobrym rozwiązaniem na imprezę czy wieczór we dwoje, ale również jako słodka przekąska. Można je zrobić w około 15 min. (przygotowanie) i 20 min. się piecze. Do rzeczy:


Składniki: 
- opakowanie ciasta francuskiego; 3,19 zł
- 3/4 kostki twarogu półtłustego; 2 zł
- opakowanie cukru wanilinowego (Dr. Oetker); 0,65 zł
- 2 łyżki cukru białego; 0,07 zł
- dżem (smak według uznania , ja użyłam pomarańczowego); 1,50 zł (3-4 łyżki)

Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt: ok. 7,50 zł

Przygotowanie:
1. W miseczce miażdżymy twaróg widelcem lub łyżką, dosypując cukry. Mieszamy dalej, aby masa była gładka. 
2. Kiedy mamy już gładką masę, rozkładamy ciasto na blacie i nakładamy ser na ciasto. 


3. Następnie smarujemy dżemorem :D 


4. Teraz czas na składanie. Wydaje się być łatwe, ale miałam z tym małe trudności (farsz ucieka bokiem). 

Krok pierwszy :


Krok drugi: jeszcze raz składamy tym samym sposobem.


Krok trzeci: nakładamy jeden bok na drugi. 


Krok czwarty: to krojenie. Ułożony wałek kroimy w "plastry" mniej więcej 1,5 cm. 


Krok piąty: nakładamy na blachę i do piekarnika na 20 min w 200 °C. 

W piekarniku wygląda to tak: 


5. Wyciągamy , przekładamy na talerz iiiiiiii GOTOWE ! 






SMACZNEGO !! 



pics: Magda

8 komentarzy:

  1. Chcesz, czy nie, wpraszam się na choćby jednego!:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam! :D i przepraszam, że zjadłyśmy wszystkie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. a mi nie zostawiłyście ani jednego:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre wyszły. Polecam ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam , mniam, Ja jutro będę robić cinnabon :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej! Waśnie jestem w Hiszpanii i tak czytając tego bloga (który strasznie mi się podoba^^. Dobra robota!) pomyślałam że podzielę się z Wami małą ciekawostką. Ten deser który zrobiłaś Madziu jest baaaardzo popularny w Hiszpanii!! Nazywa się PALMERA. Można ją (la palmera-wolnym tłumaczeniu "palma") kupić w każdym sklepie, piekarni czy ciastkarni. Hiszpanie za tym szaleją! Najczęściej występuje w prostej wersji czyli posypana cukrem lub cała oblana czekoladą mleczną lub białą- strasznie słodkie i pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarze, każdy z nich jest dla nas cenny ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...